AJMOKAC
skuvana belina od 1 pileta
malo ulja
2 kašike brašna
2 čena belog luka
so, biber
3/4 šolje pileće supe
1/2 šolje mleka
1 kašika belog sirćeta ili soka od limuna
Priprema
Na malo ulja propržiti 2 čena belog luka na srednjoj temperaturi, par minuta. Dodati 2 kašike brašna i promešati, pa naliti sa supom i mlekom. Mešati dok se ne zgusne. Dodati sirće ili sok od limuna i po potrebi još mleka ili supe. Začiniti sa malo soli i bibera. U gotov sos dodati pileću belinu skuvanu za supu i iskidanu na veće komade. Po želji naseckati kuvane zeleni iz supe. Služiti sa pireom ili kuvanim rezancima
BELA MUSAKA
jaja
1 kg. tikvica
300 gr. belog sira (švapski sir)
3 kašike kajmaka ili milerama
7 kašika prezle
3 kašike brašna
pola kesice praška za pecivo
so&biber
Priprema
Tikvice očistiti i istrugati na trenici, posoliti, ostaviti da pusti vodu. Umutiti jaja, sir, kajmak, prezle, brašno i prašak za pecivo. Ocediti tikvice i pomešati sa jajima i sirom, masu sipati u podmazan pleh, posuti iseckanim peršunom i peći u rerni. Rernu prvo zagrejati, ostaviti na 180 °C i peći toliko dugo dok se ne uhvati gore korica.
DINSTANE SNICLE
svinjsko meso (za šnicle)
5-6 glavica crnog luka
3-4 češnja belog luka
so, biber (po želji)
½ l bujona (od mesa)
Ostali materijal:
pečeni krompir
½ kg pečurke
200 ml belog vina
100 g rendisanog kačkavalja
1 kisela pavlaka
1 kašičica aleve paprike
250 ml mleka
So, biber
Ulje
buter
Priprema
Meso – šnicle oprati, kuhinjskom krpom prosušiti, kuhinjskim čekićem izlupati, malo posoliti, pobiberiti i na vrelom ulju s obeju strana malo propržiti. Izvaditi šnicle i naređati u đuveč (pokriti dno).
Crni luk očistiti, iseckati na male kockice i propržiti u ulju gde su se šnicle pržile. Preko šnicli raspodeliti proprženi luk, preko njega beli luk isečen na listiće, zaliti bujonom i staviti u rernu da se dinstaju. Šnicle dinstati dok meso ne omekša, a pored tepsije – đuveča staviti nekoliko krompira da se peku.
Za to vreme oprati – istuširati pečurke, malo ih kuhinjskom krpom prosušiti i iseći na deblje listiće. Na jednoj kašiki butera ih propržiti uz dodatak belog vina. Gotove su kada sva tečnost ispari.
Isto tako pripremiti i preliv –sos:
Rastopiti buter (veličina oraha), dodati jednu ravnu kašiku brašna i uz mešanje malo propržiti. Dodati alevu papriku, promešati, sipati kiselu pavlaku pomešanu s mlekom i kačkavaljem, promešati i još 1-2 kuvati. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Dinstane šnicle servirati uz pripremljene pečurke i pečeni krompir preliven pripremljenim sosem od kačkavalja.