SUPA OD GRASKA1 kg mladog graška
1 struk praziluka
80 g putera (ili druge masnoće ako se posti)
1 kašičica šećera
1 l tečnosti (supe)
6-7 kašika umućenog šlaga (neutralnog)
so
Priprema
U šerpi rastopiti puter, dodati mu očišćen i opran grašak, iseckan praziluk (samo beli deo), naliti sa kafenom šoljicom supe i dinstati na smanjenoj temperaturi oko 20 – 25 minuta.
Pri dinstanju voditi računa da ne zagori (mešati).
Dodati još jednu šoljicu supe, staviti u mikser i izmiksati.
Vratiti u šerpu, naliti sa ostatkom supe i vratiti na ringlu da se još malo kuva (oko 5 minuta).
Dodati so i kada je supa gotova, polako sipati šlag.
Blago promešati i služiti toplo.
Ko želi može u tanjir jednu kašiku umućenog šlaga posebno da stavi
SUPA SA POVRCEM1 glavica crnog luka
1 mrkva isječena na kockice
1 krompir isječen na kockice
2 štapa celera isječenog na kockice
so morska, biber mljeveni
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica karijevog pudera
1 šaka domaćih rezanaca za supu
1 vezica svježeg peršuna.
Priprema
U posudu u kojoj će se kuvati supa, staviti 2 kašike maslinovog ulja da se malo zagreje. Dodati svo sjeckano povrće gore pomenuto i lagano dinstati pazeći da ne prigori. Dodati 1 kašičicu morske soli, 1 kašičicu bibera, karijevog pudera, sve dobro promješati i naliti hladnom vodom (odprilike 1 litar) i kuvati najbolje u ekspres loncu oko 15 min.
Kad je gotovo, skinuti poklopac, vratiti ponovo na vatru da lagano vri. Dodati rezance i lagano kuvati dok se rezanci ne skuvaju. Pred kraj kuvanja, dodati sitno sjeckani peršun.